Οι γιατροί της Μητροπολιτικής Κοινωνικής Κλινικής


Οι γιατροί της Μητροπολιτικής Κοινωνικής Κλινικής, βοηθούν αφιλοκερδώς ανασφάλιστα άτομα!



Πρόκειται για μία κλινική, ουσιαστικά ένα αυτοσχέδιο ιατρείο κοντά σε μία εγκαταλελειμμένη βάση της αμερικάνικης αεροπορίας, στο Ελληνικό, που βοηθάει άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα άρθρο, από τουςNew York Times, με τίτλο “Ανάμεσα σε περικοπές, οι Έλληνες γιατροί δίνουν μήνυμα προς τους φτωχούς: Δεν είστε μόνοι”, ήταν η αφορμή για να δούμε το σπουδαίο έργο των γιατρών.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο:
«Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ογκολογικής κλινικής της Ελλάδας, ο Δρ. Κώστας Συρίγος πίστευε ότι τα έχει δει όλα. Αλλά τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την Έλενα, μια άνεργη γυναίκα που είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού ένα χρόνο πριν πάει να τον δει. Μέχρι τότε, ο όγκος της είχε μεγαλώσει στις διαστάσεις ενός πορτοκαλιού και είχε σκίσει το δέρμα, αφήνοντας μια πληγή που σκούπιζε με χαρτοπετσέτες. “Όταν την είδαμε, μείναμε άφωνοι”, λέει ο Δρ. Συρίγος, διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Σωτηρία”, στο κέντρο της Αθήνας. “Όλοι έκλαιγαν. Τέτοια πράγματα περιγράφονται σε εγχειρίδια, αλλά ποτέ δεν τα βλέπεις γιατί μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σ’ αυτή τη χώρα, είχε πάντα βοήθεια” Η ζωή στην Ελλάδα έχει ανατραπεί από τότε που η κρίση χρέους κυριάρχησε. Αλλά σε λίγους τομείς η αλλαγή ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο στην υγεία.

Νωρίτερα αυτό το έτος, δημιούργησαν ένα δίκτυο για να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους ασθενείς με καρκίνο και άλλες μορφές ασθένειας, το οποίο λειτουργεί εκτός του επίσημου δικτύου, χρησιμοποιώντας φάρμακα που δωρίζονται από τα φαρμακεία, ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμα και τις οικογένειες των ασθενών με καρκίνο που έχασαν τη ζωή τους. Στην Ελλάδα, οι γιατροί που θα βρεθούν να βοηθούν ένα ανασφάλιστο άτομο, χρησιμοποιώντας φάρμακα του νοσοκομείου, θα πρέπει να καλύψουν το κόστος από την τσέπη τους.

Στη Μητροπολιτική Κοινωνική Κλινική, ένα αυτοσχέδιο ιατρείο κοντά σε μια εγκαταλελειμμένη βάση της αμερικανικής αεροπορίας, έξω από την Αθήνα, ο Δρ Γιώργος Βήχας δείχνει τις πλαστικές σακούλες γεμάτες με δωρισμένα φάρμακα, που βρίσκονται στο δάπεδο έξω από το γραφείο του. (…) “Είμαστε ένα δίκτυο Ρομπέν των Δασών”, δήλωσε ο Δρ Βήχας, ένας καρδιολόγος ο οποίος ίδρυσε την το κίνημα τον Ιανουάριο. “Αλλά αυτή η λειτουργία έχει ημερομηνία λήξης”,είπε. “Οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή δεν θα είναι πλέον σε θέση να δωρίσουν λόγω της κρίσης. Γι’ αυτό πιέζουμε το κράτος να αναλάβει και πάλι την ευθύνη”. (…) Για τον Δρ Βήχα, η πιο ισχυρή θεραπεία μπορεί να μην είναι τα φάρμακα, αλλά η αισιοδοξία ότι η ομάδα των Ρομπέν των Δασών δίνει σε εκείνους που έχουν σχεδόν παραιτηθεί. “Αυτό που κερδίσαμε από την κρίση είναι να έρθουμε πιο κοντά”, είπε. “Αυτή είναι η αντίσταση”, πρόσθεσε, σαρώνοντας με τα μάτια του τους εθελοντές και τους ασθενείς γύρω στην κλινική. “Πρόκειται για ένα έθνος, έναν λαό που στέκεται και πάλι στα πόδια του με τη βοήθεια που δίνει ο ένας στον άλλον”».

(Πηγή: www.jenny.gr)