Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες και απειλεί 4.500 Ελληνίδες, κάθε χρόνο. Παρά τη συχνότητά της, η ασθένεια σήμερα αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί νωρίς. Το πιο ισχυρό «όπλο» για την έγκαιρη διάγνωση είναι η ενημέρωση. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Ο γενικός κανόνας προληπτικού ελέγχου είναι να γίνεται η πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Θα πρέπει όμως η μαστογραφία να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, διότι υπάρχει ένα 8-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, που για διαφόρους λόγους, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπισθούν από τα χέρια ενός έμπειρου στον τομέα γιατρού. Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου. Ας φροντίσουμε όλοι λοιπόν, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα υγείας.
Το μήνυμά μας είναι απλό: Χάρισε στο στήθος σου λίγο ΑΚΕ!
Άγγιξε το στήθος σου. Προσπάθησε να αισθανθείς οτιδήποτε ασυνήθιστο!
Κοίτα για αλλαγές. Πρόσεξε το σχήμα και την υφή του!
Έλεγξε οποιαδήποτε αλλαγή µε το γιατρό σου και συμβουλέψου τον για το αν θα προχωρήσεις σε μαστογραφία!
Αλλαγές που πρέπει να προσέχεις όταν κάνεις αυτοεξέταση:
Μέγεθος ή σχήµα – π.χ. το ένα στήθος µπορεί να είναι µεγαλύτερο από το άλλο.
Yφή του δέρµατος – π.χ. ζάρες ή λακκάκια στο δέρµα.
Eµφάνιση ή κατεύθυνση της θηλής – π.χ. η µία θηλή µπορεί να γυρνάει προς τα µέσα.
Εκροή – π.χ. από τη µία ή και τις δύο θηλές µπορεί να βγαίνει υγρό µε αίµα.
Εξάνθημα ή ξεφλούδισµα της θηλής ή της γύρω περιοχής.
Εξόγκωµα στο στήθος ή στη μασχάλη.
Ανώµαλη περιοχή ή ασυνήθιστα πυκνή µάζα στο στήθος που δεν φεύγει µετά την έµµηνο ρύση.
Πόνος σε κάποιο σηµείο του στήθους ή στη μασχάλη που δε σχετίζεται µε την έµµηνο ρύση.
Μπορείς να εξετάζεις το στήθος σου µε οποιοδήποτε τρόπο αισθάνεσαι εσύ άνετα – στο μπάνιο, όταν ντύνεσαι, όρθια ή ξαπλωμένη. Αν εντοπίσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ανησυχείς, θα πρέπει να μιλήσεις µε το γιατρό σου και εκείνος θα σε καθοδηγήσει για παραιτέρω εξετάσεις (υπέρηχο, μαστογραφία).
Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, γι'αυτό μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Ενημερωθείτε και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις. Σκεφτείτε πως φροντίζοντας τον εαυτό σας στην ουσία κάνετε ένα σημαντικό δώρο στα παιδιά σας, το δώρο να σας έχουν δίπλα τους για πολλά χρόνια.
Καρκίνος του μαστού... Πρόληψη ΤΩΡΑ! Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!