1/4 καλό φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
300 γραμμ. ζάχαρη
4-5 αβγά 1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη λίγο αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι 1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
50 γραμμ φρέσκια μαγιά
1 κρόκος αβγού για το άλειμμα
Για το γαρνίρισμα:
λευκό και μαύρο σουσάμι
100 γραμμ. αμύγδαλα λεπτοκομμένα
Εκτέλεση:
Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε στη λεκάνη του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο λιωμένο, τη μαγιά, τα αβγά, τη μαστίχα, το αλάτι, το μαχλέπι και τη ζάχαρη και τα ζυμώνετε για αρκετή ώρα, ώστε να γίνει μια ελαστική, λεία ζύμη. Την αφήνετε περίπου 2 ώρες σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια τη ζυμώνετε πάλι. Πλάθετε τα τσουρέκια. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τοποθετείτε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν περίπου για 1 ώρα και 30΄. Με τον κρόκο του αβγού αλείφετε την εξωτερική επιφάνειά τους και τα πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε στη λεκάνη του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο λιωμένο, τη μαγιά, τα αβγά, τη μαστίχα, το αλάτι, το μαχλέπι και τη ζάχαρη και τα ζυμώνετε για αρκετή ώρα, ώστε να γίνει μια ελαστική, λεία ζύμη. Την αφήνετε περίπου 2 ώρες σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια τη ζυμώνετε πάλι. Πλάθετε τα τσουρέκια. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τοποθετείτε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν περίπου για 1 ώρα και 30΄. Με τον κρόκο του αβγού αλείφετε την εξωτερική επιφάνειά τους και τα πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν.