Τα ελληνικά χειμερινά απογεύματα έχουν άρωμα από καφέ... ως γνωστόν καφές δίχως κουβέντα, συντροφιά και γλυκό δεν πίνεται... Η σεφ Εστερ Σαρφάτι, αγαπώντας τον χειμώνα και τις παρεΐστικες συναντήσεις, μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε ένα ξεχωριστό απογευματάκι...
Μας συμβουλεύει να εκμεταλλευτούμε την εποχή και να φτιάξουμε γλυκά από μήλα και σοκολάτα.
Εκτός βέβαια από τα συνοδευτικά γλυκά, λέει πως κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι παίζει ο καφές και η ζεστή σοκολάτα. Η σεφ λέει πως μπορούμε να φτιάξουμε τα ροφήματα με ιδιαίτερες γεύσεις, αρκεί να γίνουν κάποιες μικρές παραλλαγές.
Λίγη μαστίχα μέσα στον ελληνικό καφέ, καθώς τον βράζουμε είναι αρκετή για να δώσει μια άλλη γεύση στον ουρανίσκο μας. Επίσης μπορούμε στο καφέ του φίλτρου να βάλουμε κάρδαμο ή βανίλια.
Η παρέα μας όμως μπορεί να μην πίνει καφέ... γι' αυτό υπάρχει και η σοκολάτα που μπορεί να σερβιριστεί με παιχνιδιάρικο τρόπο... Μπορούμε να βάλουμε αφρώδη ζαχαρωτά σε ένα ξυλάκι καλαμάκι και να το βουτήξουμε μέσα στη σοκολάτα, αυτό θα λιώσει και θα πάρει τη γεύση από τη λαχταριστή σοκολάτα.
Ολλανδική μηλόπιτα (Υλικά Για 6 - 8 άτομα)
Εκτός βέβαια από τα συνοδευτικά γλυκά, λέει πως κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι παίζει ο καφές και η ζεστή σοκολάτα. Η σεφ λέει πως μπορούμε να φτιάξουμε τα ροφήματα με ιδιαίτερες γεύσεις, αρκεί να γίνουν κάποιες μικρές παραλλαγές.
Λίγη μαστίχα μέσα στον ελληνικό καφέ, καθώς τον βράζουμε είναι αρκετή για να δώσει μια άλλη γεύση στον ουρανίσκο μας. Επίσης μπορούμε στο καφέ του φίλτρου να βάλουμε κάρδαμο ή βανίλια.
Η παρέα μας όμως μπορεί να μην πίνει καφέ... γι' αυτό υπάρχει και η σοκολάτα που μπορεί να σερβιριστεί με παιχνιδιάρικο τρόπο... Μπορούμε να βάλουμε αφρώδη ζαχαρωτά σε ένα ξυλάκι καλαμάκι και να το βουτήξουμε μέσα στη σοκολάτα, αυτό θα λιώσει και θα πάρει τη γεύση από τη λαχταριστή σοκολάτα.
Ολλανδική μηλόπιτα (Υλικά Για 6 - 8 άτομα)
Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(κοσκινισμένο)
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
100-150 ml. γάλα (πλήρες)
Για τη γέμιση:
75 ml. κρέμα γάλακτος
1 ½ κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες (που τις έχετε μουσκέψει σε νερό για 10 λεπτά)
1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα
χυμό από 2 λεμόνια
2 κ.γ. κανέλα (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
Για τη μαρέγκα:
3 αβγά μόνο το ασπράδι
50 γρ. άχνη ζάχαρη
125 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση της συνταγής
Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε τα κομματάκια από το κρύο βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε με το χέρι. Στη συνέχεια, ρίχνετε αργά το γάλα και φτιάχνετε μια ζύμη που την πλάθετε σαν μια μπάλα. Μην φοβηθείτε που θα κάνετε όλη αυτή τη εργασία με τα χέρια. Καλύπτετε μετά τη ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζετε τις φέτες από τα μήλα σε ένα βαθύ μπολ, τις ραντίζετε με χυμό λεμόνι, ζάχαρη και κανέλα. Τα αφήνετε για 60 λεπτά και προσεκτικά τα γυρίζετε με ένα κουτάλι για να πάρουν όλες οι φέτες τα συστατικά.
Παίρνετε τώρα τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνετε μια ξύλινη επιφάνεια και την ανοίγετε, δίνοντάς της μία στρόγγυλη μορφή. To πάχος της δεν θα πρέπει να είναι μεγάλο. Την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί για τάρτα και γι' αυτό θα πρέπει να προσέξετε να ανοίξετε τη ζύμη σας τόσο, όσο για να καλύπτει όλο το ταψί. Βάζετε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180o C και ψήνετε τη ζύμη για 15'. Τη βγάζετε απ' το φούρνο και πασπαλίζετε με τα φουντούκια και τις σταφίδες. Κατόπιν απλώνετε τα μήλα. Δεν έχει και πολλή σημασία πώς φαίνονται μια και θα τα σκεπάσετε με τη μαρέγκα.
Χτυπάτε τα ασπράδια με την άχνη, κατόπιν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και ανακατεύετε με τα ασπράδια. Σκεπάστε τη μηλόπιτα με το μείγμα αυτό και ψήστε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε το γλυκό ζεστό, με επιπλέον κανέλα.