Υλικά:
1 δόση ζύμης μπριζέ
300 γρ. μπρόκολο, μόνο τα μπουκετάκια
3 αβγά
200 ml κρέμα γάλακτος
200 + 150 ml γάλα πλήρες
125 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ροκφόρ ή μπλέ τυρί
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. βούτυρο
Παρασκευή:
1 δόση ζύμης μπριζέ
300 γρ. μπρόκολο, μόνο τα μπουκετάκια
3 αβγά
200 ml κρέμα γάλακτος
200 + 150 ml γάλα πλήρες
125 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. ροκφόρ ή μπλέ τυρί
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. βούτυρο
Παρασκευή:
Ανάβουμε το φούρνο στους 190°. Πλένουμε το μπρόκολο, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το βάζουμε να ψηθεί στον ατμό μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να λιώσει. Το βάζουμε να στραγγίξει πολύ καλά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες και απλώνουμε τη ζύμη (αφού την έχουμε βγάλει 10 λεπτά από το ψυγείο), εφαρμόζοντας καλά στα τοιχώματα. Κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα, καλύπτουμε με λαδόκολλα, σκορπάμε επάνω όσπρια ή τα ειδικά βαρίδια και προψήνουμε για 10-12 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά 150 ml γάλα και το ροκφόρ σε κομματάκια και ανακατεύουμε με σπάτουλα, να διαλυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, προσθέτουμε το μαϊντανό και φυλάμε τη σος για την ώρα του σερβιρίσματος. Χτυπάμε ελαφρά την κρέμα με τα αβγά και τα 200 ml γάλα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε το μπρόκολο στον πάτο της φόρμας και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της κρέμας και των αβγών. Βάζουμε την τάρτα να ψηθεί στους 180° για 30-35 λεπτά. Τη σερβίρουμε ζεστή με τη σάλτσα ροκφόρ, που έχουμε ζεστάνει ελαφρά.