Υλικά: 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος, 1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς, 250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί, 1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2-5 κουταλιές της σούπας νερό, 3-5 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή. Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα -το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.